Soorten agressie

Taxatie maken van agressiesoort

Om op een veilige en verantwoorde manier de verschillende soorten agressie te kunnen hanteren is het van belang dat je in staat bent om een taxatie te maken van de soort agressie waar je mee wordt geconfronteerd. Iemand die namelijk vanuit zijn frustratie begint te schelden vraagt om een andere aanpak dan iemand die doelgerichte bedreigingen uit om iets voor elkaar te krijgen. Tijdens onze training omgaan met agressie behandelen we diverse technieken die je hiervoor kunt gebruiken.

Drie soorten agressie

Er zijn drie soorten agressie te onderscheiden: frustratie agressie, instrumentele agressie en agressie onder invloed van alcohol en drugs.

De eerste vorm van agressief gedrag is een uiting (een reactie) op innerlijke frustratie. Deze vorm noemt men frustratieagressie of emotionele agressie. Het helpt de agressor om zijn innerlijke ‘emotionele druk’ te ontlasten. Kenmerkend bij deze soort agressie is dat vaak de eerste reactie van de agressor enorm heftig en ongecontroleerd kan zijn. In de volksmond spreekt men van de bekende druppel die de emmer deed overlopen of mensen die even “stoom moeten afblazen”.

Een tweede soort agressie noemt men de instrumentele agressie. Hierbij wordt agressief gedrag ingezet om een gewenst doel/belang te realiseren. Het agressieve gedrag wordt dan als instrument gebruikt. Een veel voorkomende vorm van instrumentele agressie is bedreiging of dreiging met geweld. “Als je dit niet voor me doet, dan weet ik je te vinden.” Bij deze soort agressie vind je vaak imponerend gedrag terug zoals: hard praten, strak aankijken, borst vooruit, op tafel slaan, dichtbij komen staan enz.

Een andere vorm van instrumentele agressie kan zich uiten in manipulatief gedrag. Bij voorbeeld: “Als je dit niet voor me doet, dan pleeg ik zelfmoord.” “Ik wil dat jullie dit regelen anders loopt het niet goed met me af”.

Een derde agressiesoort is agressie onder invloed van alcohol/drugs/medicijnen. Door het gebruik van deze verdovende, stimulerende of bewustzijnveranderende middelen kan het voorkomen dat mensen ineens niet meer voor rede vatbaar zijn en agressief gedrag vertonen. Door al deze middelen kan de gebruiker de controle over zichzelf kwijtraken. Paniek kan plotseling omslaan in een aanval van blinde woede. Bij psychotische mensen, mensen die hallucineren of ziekelijke waandenkbeelden hebben, is ook vaak angst in het spel. Deze mensen kunnen iedereen wantrouwen en zijn dan dus eigenlijk alleen agressief uit zelfbescherming.

Laatste nieuws

Afgelopen week ontvingen wij voor de 5de keer de CEDEO...

20 juni 2016

Meer nieuws

Wij zijn sociaal

Freelance trainers gezocht voor de training “omgaan met lastig en/of agressief gedrag”! Bekijk snel onze vacature: https://t.co/iY1MFg2vhZ
@ReframeTilburg

Agenda

Momenteel geen agendapunten

Altijd op de hoogte

Volg ons op SocialMedia en blijf op de hoogte.

Zoeken

Zoek binnen de website...