Interculturele communicatie

Resultaat

Twee mannen geven elkaar de hand. De één kijkt de ander aan, maar ze vangen elkaars blik niet. De ander kijkt naar beneden. Ze hebben beide de beste bedoelingen, maar verschillende opvattingen over wat beleefd is en wat niet. Het gesprek is nog niet gestart, maar de toon is al gezet.

Dit is een typisch voorbeeld van miscommunicatie die door een cultuurverschil kan ontstaan. Tijdens de training Interculturele communicatie van Reframe geven we inzicht in culturele verschillen én overeenkomsten. Hierdoor kunt u gemakkelijker en effectiever communiceren met mensen uit verschillende culturen.

Inhoud

We werken steeds vaker samen met mensen die een andere culturele achtergrond hebben dan de westerse. Dit leidt tot een verrijking van uw eigen standpunten en waarden, maar zorgt soms ook voor verwarring, miscommunicatie of frustratie.

Bij de Training Interculturele communicatie leert u de verschillen in gedrag binnen diverse culturen te herkennen en hier adequaat mee om te gaan. Bovendien geeft de training inzicht in uw eigen culturele bagage, zodat u uw eigen handelen in een breder perspectief kunt plaatsen. De training is ontzettend waardevol voor uw persoonlijke ontwikkeling.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
– de centrale waarden en gedragscodes binnen diverse culturen;
– inzicht krijgen in uw eigen waarden, normen en gedragsregels;
– vaardigheden voor het herkennen van overeenkomsten in cultureel gedrag;
– verbaal versus non-verbaal gedrag;
– valkuilen bij interculturele communicatie;
– het bespreekbaar maken van taboes.

Voor wie?

Heeft u in uw beroep te maken met klanten of collega’s die een andere culturele achtergrond hebben dan u? Dan is de training Interculturele communicatie van Reframe zeer waardevol. Wij zorgen voor een persoonlijk, uitdagend en praktisch traject. Met concrete opdrachten uit de praktijk wordt u geprikkeld om het uiterste uit uzelf te halen.

De trainingsgroep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Dit stelt ons in staat om voldoende aandacht te geven aan uw persoonlijke leerdoelen, maar ook om ervaringen te bespreken binnen de groep. U leert meer over uzelf én u leert van de anderen.

Werkwijze

Onze ervaren trainers hebben een traject samengesteld met nuttige theorie, individuele oefeningen, groepsopdrachten en praktijksimulaties met acteurs van allochtone afkomst. We maken gebruik van beproefde technieken, zoals videoanalyses en rollenspellen. Bovendien houdt u een logboek bij, waardoor u kritisch leert kijken naar uw eigen houding en gedrag.

Interculturele communicatie vraagt om een open en reflectieve houding. Onze opdrachten prikkelen, zorgen voor een sterker zelfbewustzijn en leren u om buiten uw eigen referentiekader te kijken. Valkuilen en miscommunicatie kunnen hierdoor beter worden voorkomen.

Duur

De training Interculturele communicatie bestaat uit twee cursusdagen met daartussen een periode waarin u zelf aan de slag gaat met oefeningen. Op de eerste cursusdag besteden we aandacht aan uw eigen waarden, normen en gedragsregels bij het communiceren. Wat betekent dit voor de communicatie met mensen met een andere culturele achtergrond? In de tussenperiode kunt u de geleerde kennis en verkregen inzichten gaan toepassen. U krijgt een logboek mee om uw eigen ervaringen bij te houden en te reflecteren.

Op de tweede cursusdag bespreken we de logboeken en gaan we aan de slag met sociale vaardigheden die bijdragen aan een effectieve communicatie.

Tarief

Neem contact op met Reframe voor een afspraak of een vrijblijvend voorstel voor de training Interculturele communicatie.

Reframe is toegevoegd in het CRKBO en daarom is het scholingstraject vrijgesteld van BTW.

Laatste nieuws

Afgelopen week ontvingen wij voor de 5de keer de CEDEO...

20 juni 2016

Meer nieuws

Wij zijn sociaal

Freelance trainers gezocht voor de training “omgaan met lastig en/of agressief gedrag”! Bekijk snel onze vacature: https://t.co/iY1MFg2vhZ
@ReframeTilburg

Agenda

Momenteel geen agendapunten

Altijd op de hoogte

Volg ons op SocialMedia en blijf op de hoogte.

Zoeken

Zoek binnen de website...