Samenwerken in een team

Naast een goede communicatie is het effectief samenwerken in een team een belangrijk aspect binnen een teambuildingstraject. In plaats van effectief samenwerken in een team spreken we ook wel van teamwork.

Teamwork waarden zijn opvattingen die mensen hebben over wat goed, rechtvaardig en ethisch is. Het zijn de wegwijzers die aangeven hoe men zich in verschillende situaties moet gedragen.

Wanneer teamleden geen waarden kennen die het teamwork ondersteunen, zal dat team niet goed presteren. Neem als voorbeeld een voetbalteam: De 11 beste voetballers ter wereld maken nog geen echt voetbalteam. Deze wereldsterren gaan voor de roem van zichzelf en niet voor het samenspel en dus het teamgevoel. Hierdoor kan het zijn dat een team met “mindere” voetballers door hun samenwerking juist in staat is om van dit “wereldteam” te winnen.

Vijf teamwork waarden

Binnen onze training effectief samenwerken gaan we uit van de volgende teamwork waarden:

1. Wij zijn er allemaal samen bij betrokken. Teamwork is de manier om zaken voor elkaar te krijgen. Het team als geheel krijgt de waardering voor succes.

2. In teamworkmentaliteit zijn er geen ondergeschikten of superieuren. Als iedereen zichzelf als een gelijke teamgenoot beschouwt, bevordert dit open communicatie en ondersteuning daar waar nodig is.

3. Open en eerlijke communicatie is van vitaal belang. Leef je in en sta open voor de mening en waarden van een ander (empathie).Luister daadwerkelijk naar wat die ander te zeggen heeft. Luisteren en empathie stimuleren een open en eerlijke communicatie.

4. Iedereen heeft vrije toegang tot informatie. Benodigde informatie uitwisseling stimuleert de samenwerking. Je weet waarvoor of waarom je iets doet!! Dit betekent uiteraard niet dat alle teamleden moeten beschikken over alle informatie. Alleen die informatie die nodig is voor de werkzaamheden moet beschikbaar zijn. Door het uitwisselen van informatie voorkom je het langs elkaar heen werken of de veelgehoorde opmerking “dat wist ik niet”.

5. Focus op processen. Ieder team of teamlid moet inzien dat:

  • hun werk van vitaal belang is
  • anderen van hen afhankelijk zijn
  • zij moeten bijdragen in het leveren van output van hoge kwaliteit
  • samenwerken de manier is om processen uit te voeren.

Ook de samenwerking binnen uw team verbeteren? Neem contact op voor meer informatie, een vrijblijvende afspraak of een vrijblijvend voorstel!

Dit onderwerp wordt behandeld in de training
Teambuilding

Laatste nieuws

Afgelopen week ontvingen wij voor de 5de keer de CEDEO...

20 juni 2016

Meer nieuws

Wij zijn sociaal

Freelance trainers gezocht voor de training “omgaan met lastig en/of agressief gedrag”! Bekijk snel onze vacature: https://t.co/iY1MFg2vhZ
@ReframeTilburg

Agenda

Momenteel geen agendapunten

Altijd op de hoogte

Volg ons op SocialMedia en blijf op de hoogte.

Zoeken

Zoek binnen de website...